Saanilan Opaali

Nimi: Saanilan Opaali Syntymäaika: 03/08/2014
Rotu: Suomenhevonen Rekisterinumero: VH14-018-1411
Sukupuoli: Ori Ikääntyminen: VHKR (3v 31/10/2014)
Säkäkorkeus: 156cm Väri: Tummanpunaruunikko
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: Re: 120cm / Ko: He A
Kasvattaja: Saanila Omistaja: Katja H. (VRL-00597)
Entinen omistaja: Tuontikeskus Alegre Kotitalli: Hiidenpelto

SLA-II (76p. 12/15) ERJ-III (80,5p. 01/16)


Kuva: Hippos / Pirje Fager-Pintilä

luonnekuvaus

Opaali on luonteeltaan varsin orimainen tammojen perään huutelija, joka kuitenkin pysyy käsissä kuten herrasmiesten kuuluukin. Hoitaessa se antaa kuopsuttaa itseään mielinmäärin ja nauttii saamastaan huomiosta, mutta varusteita pukiessa pieni uhittelu ei ole mikään uusi juttu. Satulan kiristys on vaan niin kovin inhottavaa puuhaa, eikä orin mielestään pitäisi joutua kokemaan moista vääryyttä. Se alkaa helposti kuopia ja saattaa välillä jopa hieman näykkäistä hoitajaansa ärtyneenä, jolloin sille pitää näyttää topakasti, että ihminen määrää ja kurjista asioista ei pääse eroon kurjailemalla muille.

Ratsastaessa Opaali on hyvin meneväinen tapaus ja sitä saakin olla topputtelemassa etenkin alkuverryttelyn aikana, ettei se rupea kaahottamaan ihan minne sattuu. Ori taipuu hyvin erilaisiin koulukiemuroihin kauniine liikkeineen, mutta sen todellinen vahvuus löytyy esteratsastuksen puolelta. Isotkaan esteet eivät tuota herralle ongelmia, vaan se leiskauttaa puomien yli sellaista vauhtia, että heikompaa jo melkein hirvittää. Tiukkojen kaarteiden kanssa saakin olla tarkkana, että tie seuraavalle esteelle onnistuu, eikä Opaali vain säntäile ohi. Välillä on hyvä jopa irtojuoksuttaa oria ennen varsinaista ratsastustreeniä, jotta se kentällä käyttäytyisi hieman rauhallisemmin. Maastossa Opaali onneksi osaa ottaa rennommin: se selvästi nauttii puiden huminasta ja pikkulintujen laulusta kävellen vain varmin askelin pitkin metsäpolkua. Metsässäkään ei kannata kuitenkaan liikaa innostua laukkailemaan, sillä Opaalilla saattaa helposti mennä taas vauhtivaihde päälle ja silloin seuraava pysähdys onkin vasta kotitallin pihassa, jollei vastaan siten satu tulemaan jokin kiinnostava tamma, jolle keimailla.

Keimailtua tuli paljon myös esteratsastuskilpailuissa. Ratsastajalla olikin täysi työ pitää ori hallinnassa, kun se vain viiletti menemään ja välistä vinkui kauniimman sukupuolen edustajille. Voin melkein sanoa olevani kiitollinen, että Opaali oli ehtinyt hoitaa kisauransa alta pois jo edellisen omistajansa kanssa, enkä itse ole enää joutunut tämän herran kanssa kilparatsastajan paikalle kuin satunnaisesti.

sukutaulu

i. Oppimestari
sh-ori 155cm
ii. Ooppeli
sh-ori 158cm
iii. Murhajärven Mersu
iie. Oilin Oikku
ie. Hyppeli
sh-t 155cm
iei. Hurja-Harri
iee. Nippeli
e. Heikkilän Pirta
sh-t 158cm
ERJ-III
ei. Aartsi
sh-o 164cm
eii. Penhartti
eie. Ennijuulia
ee. Ranjani
sh-t 158cm
eei. Seikko
eee. Pernella

jälkeläiset

Opaali ottaa vastaan 1-polvisia estepainotteisia suomenhevostammoja.

27/11/2014 o. Sir Kooni e. Hunajapuron Silja om. VRL-00406
17/03/2016 o. Hiiden Osiris e. Saanilan Halvi om. VRL-12925

kilpailukalenteri

15/11/2015 VSR Suomenhevosten rotunäyttely, Veteraaniorit III-palkinto

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1288.32 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1728.27 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

ERJ: Taso 7 (3016.59 p.)

päiväkirja & valmennukset

20/11/2015 Kotitalli, valmentajana Gabi: Esteratsastus
"Katja ja Opaali olivat jo suorittamassa itsenäisesti verryttelyä, kun saavuin Hiidenpellon maneesille. Opaalilla oli huomattavan paljon energiaa ja Katja joutui kunnolla työskentelemään pitääkseen orin hallinnassaan, vaikka hän olikin ennen selkäännousua hetken juoksuttanut Opaalia. Kasasinkin ratsukolle kolmikaariselle kiemurauralle jumppasarjan. Ensimmäisellä tiellä oli kaksi kavalettia, toisella yksi pieni ristikko ja viimeisellä pieni pystyeste. Laukassa suoritettu tehtävä sujui yllättävän hyvin orin energiaan nähden ja se olikin muutaman kierroksen jälkeen huomattavasti enempi kuulolla. Katja oli aiemmin kertonut, että tiukat kaarteet ovat hieman hankalia orin vauhdikkuuden takia, joten otimme sen harjoituksen kohteeksi. Verryttelyiden jälkeen siirryimme radalle, joka oli aluksi 100cm korkuudella. Aluksi seurasin ratsukon yhteistyötä radalla ja Opaalilla oli selvästi hurja vauhti päällä. Radalla oli muutama pystyeste ja yksi kahden askeleen sarja. Kaksi ensimmäistä estettä sujui hyvin, mutta kolmannelle tullessa vauhtia oli liikaa ja Opaali juoksi esteen vierestä. Opastin Katjaa pidätteiden annossa sekä neuvoin hieman paremman tien. Toisella yrityksellä rata sujuikin puhtaasti. Katja joutui kaarteissa ottamaan oria melko paljon kiinni ja opastinkin toimimaan jo edeltävältä esteeltä alastullessa sekä antamaan pidätteitä ajoissa. Rata alkoikin sujumaan ja nostimme esteet Opaalin 120cm kilpailutasolle. Ratsastusteitä säädimme hieman, jotta Opaali pääsee tulemaan kunnolla esteelle. Katja muistikin ottaa joka esteellä kiinni ja antamaan reippaasti pidätteitä. Ratsukko tuli radan puhtaasti kahdesti, jonka jälkeen päästin heidän suorittamaan loppuverryttelyitä itsenäisesti."

10/12/2015 Kotitalli, valmentajana Joe: Esteratsastus
"Tänään tulin valmentamaan Opaalia ja Katjaa. Tullessani he olivatkin jo maneesissa suorittamassa alkuverkkaa ja esteetkin oli valmiiksi kasattu. Tervehdittyäni kaksikkoa, pyysin heitä jo tulemaan lähemmäs esteitä ja kerroin suunnitelmani. Tänään hypättäisiin muutamia 110cm esteitä. Opaali näytti varsin vauhdikkaalta, joten pyysin Katjaa hieman hidastamaan sen vauhtia istunnalla ja pidätteillä. Ori hidasti hienosti. Sitten alettiinkin hyppäämään, hypyt menivät varsin hienosti, mutta varsinkin ensimmäisten esteiden kohdalla he menivät hieman liian lujaa ja taas oria piti toppuutella vauhdin kanssa. Seuraavat esteet menivätkin jo paremmin. Ori hyppäsi hienosti, mutta yhden tiukan kaarteen jälkeen olevan esteen se kuitenkin ohitti. Se jouduttiin siis ottamaan uudelleen. Toinen kierros esteillä meni hyvin, tosin ori meinasi silti mennä hieman liian lujaa. Otettiin vielä kolmaskin kierros ja nyt näin kuinka Katjan antamat pidätteet alkoivat vaikuttaa ja ori kulki kuuliaisesti siihen tahtiin kun pyydettiin. Valmennuksen päätteeksi annoin heille luvan tehdä loppuverryttelyn itsenäisesti."

virtuaalihevonen

© Katja H.