Hiekkalan Halinalle

Nimi: Hiekkalan Halinalle Syntymäaika: 14/07/2014
Rotu: Suomenhevonen Rekisterinumero: VH14-018-1290
Sukupuoli: Tamma Ikääntyminen: VHKR (4v 10/11/2014)
Säkäkorkeus: 160cm Väri: Punarautias
Painotuslaji: Esteratsastus Koulutustaso: Re: 110cm / Ko: He B
Kasvattaja: Elise Rautavirta (EVM) Omistaja: Katja H. (VRL-00597)
Entinen omistaja: Tuontikeskus Alegre Kotitalli: Hiidenpelto

ERJ-III (83p. 01/16)

© ransu.kuvat.fi

luonnekuvaus

Halista arvasi jo pienenä varsanreppanana, millainen valloittava ja pehmoinen otus siitä tulisi aikuisena kasvamaan, joten etenkin nuorimpien tallityttöjen suuressa suosiossa ollut pikkutamma nimettiin leikkisästi Halinalleksi. Sellainen halittava tapaushan siitä lopulta kasvoikin, hoitaessa kiltti kuin mikä ja ratsastaessakin rauhallisen tasainen taapertaja, jonka selkään voi huoletta puntata kenet tahansa, joka edes suunnilleen tietää missä päin on hevosen etupää ja missä häntä.

Ensinäkemältä Halia luulisi hyvin tylsäksi ratsuksi, mutta taitavamman kuskin kavutessa satulaan alkaa tammakin kulkea nätisti kaula kaarella ja kuuntelemaan, millaisia tehtäviä sitä mahtaisi tällä kertaa olla tarjolla. Vaikka laukanvaihdot ja muut helpohkot koulukuviot sujuvatkin kuin vettä vain, on sen ehdoton vahvuus esteratsastuksen puolella. Halinalle hyppää intoa puhkuen esteen kuin esteen, eikä ratsastajan tarvitse kuin pysyä kyydissä tukka hulmuten. On tammalla aikoinaan kilpailtu jopa yli metrinkin ratoja, mutta sellaisiin suorituksiin vaaditaan kuskiltakin jo hieman panostusta, ettei ponnitus lopu kesken kaikkien korkeimpien esteiden kohdalla. Säännöllisellä treenillä tämäkin hevonen ylsi kuitenkin hyviin tuloksiin, kunhan ratsastaja vain uskalsi kannustaa tammaa eteenpäin, eikä arastellut painella menemään. Hali olikin jo meille tultaessa tehnyt upean uran porrastettujen kilpailpailujen parissa, joten nykyään tamma viettää ansaittuja eläkepäiviään hieman kevyemmällä liikunnalla naapurin tyttöjen halinallena ja uusien ihanien haliponejen huolehtivana äitinä. Kyllä sillä vieläkin välillä hypätään, etenkin silloin, kun ratsastaja haluaa vaan nauttia huolettomasta menosta ja vanhan konkarin innokkaista loikista, mikä olisikaan mukavampaa tapeltuasi ensin nuorten kipakoiden hevosenalkujen kanssa.

Kaiken kaikkiaan Hali on siis todella mukava ja yhteistyöhaluinen ratsu, josta löytyy tarvittaessa tekemistä myös kokeneemmille ratsastajille, mutta myös superkiltti ja pomminvarma ensiratsu aremmillekkin ihmisille. Halinallesta on moneksi ja juuri siksi se onkin valloittanut matkansa varrella monien sydämet!

sukutaulu

i. Nappo
prt sh-ori 161cm
ii. Matinello
prt sh-ori 158cm
iii. Matki
iie. Elinan Elo
ie. Jippo
prt sh-t 163cm
iei. Järkäle
iee. Iita
e.Hurmaava Heinä
vprt sh-t 154cm
ei. Palman Eksotismi
tprt sh-o 166cm
eii. Eskapismi
eie. Sorja
ee. Heitukka
prt sh-t 153cm
eei. Rukka-Tukka
eee. Helmiina

Isä Nappo oli punarautias suomenhevosori, jolta ei näköä ja kokoa puuttunut: 161 senttinen komistus pokasikin usean ruusukkeen näyttelykehistä ja se kantakirjattiin II-palkinnolle vain paria pistettä vaille ensimmäisestä. Palkintoja kertyi aika määrä myös esteratsastuskilpailuista, joissa Nappo leiskautteli aina 120 senttimetrin ratoja. Jälkeläisiä orilla on Hali mukaan lukien 13.

Emä Hurmaava Heinä oli juuri niin hurmaava kuin nimestäkin voi päätellä, vähän niin kuin meidän Halipulakin. Se toimi pääasiassa ratsastuskouluhevosena kiltin luonteensa vuoksi, mutta starttasi vuokralla ollessaan myös muutamissa seurakilpailuissa. Vaaleanpunarautias tamma ei ollut mikään kovin ihmeellinen, mutta äänestettiin kuitenkin useana vuonna tallin lempihevoseksi.

jälkeläiset

Halinalle ottaa vastaan EVM-sukuisia estepainotteisia suomenhevosoreja.

15/09/2014 t. Saanilan Halvi i. Raitavan Nevada om. VRL-00597
20/06/2015 t. Hiiden Halipula i. Joikuri om. VRL-00597
00/00/0000 o. Varsa i. Isä om. VRL-00000

kisakalenteri

ERJ esteratsastus: Taso 7 (3165.4p)
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1477.13 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1688.27 p.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

30/11/2015 kutsu 70cm 02/127 - ERJ-cup

päiväkirja & valmennukset

22/12/2015 Kotitalli, kirjoittanut Maisa (omistaja): Takaisin hevosen selkään
"Tänään pääsin pitkästä aikaa hevosen selkään, kun huomasin uuden suomenhevostallin tupsahtaneen vanhempieni naapurustoon. Isäni rohkaisemana kävin tervehtimässä Katjaa, tallin omistajaa, ja ilokseni sain luvan ratsastaa erään jo eläkeikää lähentelevän tamman, joka oli kuulemma kiltti kuin enkeli. Lähdinkin oitis Katjan perässä tarhoille, jossa minua odotti lempeän näköinen rautias pörröisessä talviturkissaan. Onpa se suloinen, hihkaisin innoissani, sillä en opinnoiltani ollut ehtinyt hevostella vuosiin ja nyt, kun tilaisuus viimein koitti, en meinanut pysyä housuissani. Sehän oikein huutaa halaamaan, jatkoin tamman pehmeää turpaa silittäen. Itseasiassa sen nimi on Halinalle, eikä se tee pahaa kärpäsellekkään, joten siitä vain, jos haluat, nauroi Katja.

Kun olin saanut paijattua, puunattua ja taas vähän vielä paijattua, oli Hali viimein valmis ratsastuskentälle. Olin aiemmin ratsastanut monta vuotta säännöllisesti, joten sain vapaat kädet työskennellä tamman kanssa. Se on ollut viime aikoina hieman vähemmällä liikunnalla, kun on ollut noita nuorempia kisattavana, joten älkää sitten liikaa rehkikö, muistutti Katja vielä, ennen kuin suuntasi takaisin talliin. Ei mielessäni mikää tehotreeni ollutkaan, ei todellakaan, vaan pääasia oli, että pääsin edes hetkeksi istumaan hevosen selkään ja köpöttelemään rauhallisesti, rentoutumaan itsekkin kaiken kiireen keskellä. Ennen kuin huomasinkaan, oli tunti jo yli puolen välin. Aika oli mennyt lähinnä vanhojen taitojen muisteluun: yksinkertaisiin ratsastusteihin, muutamiin laukkaspurtteihin ja väistöihin, sellaisiin perushelppoihin juttuihin. Aivan lopuksi intouduimme hyppäämään pari pientä ristikkoestettäkin, jotka olivat Katjalta jääneet kentän toiseen päätyyn, ja voi kuinka innoissaan Hali ne hyppäsikin. Oho, sinussahan taitaa olla estehevosen vikaa, juttelin tammalle. Ehkä pääsisimme jokin toinen kerta kokeilemaan niitä vähän enemmänkin, mikäli Katjalle vain sopii, mietin. Kaiken kaikkiaan ratsastushetki oli juuri sitä, mitä olin jo pitkään kaivannutkin: vapauttavaa, rentouttavaa ja juuri niin hauskaa kuin olin muistellut! Ja Hali! Siinä vasta ihastuttava vanharouva, sellainen täydellinen terapiahevonen, jonka kanssa mikään ei voi mennä vikaan. Toivon todella, ettei tämä saa jatkoa. Olisipa hyvä syy raahautua tänne sukuloimaankin hiukan useammin, tuumailin kävellessäni hiekkatietä kohti lapsuudenkotiani. Olispa naapurissamme ollut aina hevosia."

virtuaalihevonen

© Katja H.